Den evige diskusjonen mellom utstyrsløfting mot utstyrsfri løfting nærmer seg slutten. Det arrangeres i dag nesten de samme stevnene utstyrsfritt som med utstyr i Norge. Og nå løfter flest uten utstyr! 

Oslo Styrkeløftklubb arrangerte i mars i år det første store mesterskapet i Norge for utstyrsfri løfting, Nasjonalt utstyrsfritt. Stevnet ble en enorm suksess med nesten 200 påmeldte, de måtte blant annet utvide fra 2 til 3 dager. Se resultatene fra stevnet her.

Jeg har spurt leder for Oslo SK Anne Marie Hveding hva hun tenker om utstyrsfri løfting i fremtiden.

Jeg tror utstysfri løfting blir et lavterskeltilbud for nye, spesielt, men også et godt tilbud for de som ikke ønsker å bruke mye tid på utstyrstrening.jeg tror ikke idretten kommer til å gå helt over på utstyrsfritt, men at flere blir med på begge deler, tror jeg absolutt. Det er flere som løfter med utstyr som også tar noen utstyrsfrie stevner. Før var jo tradisjonen å løfte utstyrsfritt på julestevnene, men nå er det mer vanlig å ta et par utstyrsfrie stevner (RM, nasjonalt utstyrsfritt f.eks.) i løpet av et år i tillegg til NM med utstyr.
Anne Marie Hveding, Leder Oslo styrkeløftklubb

 

En artig hendelse i forbindelse med nasjonalt utstyrsfritt. I januar dukket det opp 2 stk. på KK-67 og sa de ville delta på nasjonalt utstyrsfritt, de hadde aldri deltatt i styrkeløft tidligere men pga. alt snakket rundt stevnet på nettet hadde de da lyst til å starte med styrkeløft.

Oslo Styrkeløftklubb har allerede satt dato for neste års nasjonale utstyrsfrie mesterskap, det blir 6-8.mars i Oslo.

Hva er forskjellen

Denne videoen forklarer veldig godt forskjellen mellom løfting med og uten utstyr.

Les mer om hva som er tillatt for løfting uten utstyr her og med utstyr her.

Historikk utstyrsfritt

Litt kortfattet historikk om utstyrsfri løfting.

2009

  • NSF innfører registrering av utstyrsfri løfting i stevneprotokollene med en stjerne (*).
Utstyrsfritt stevne

Jeg var en av de første som fikk markert et stevne utstyrsfritt i 2009.

2012

  • IPF innfører registrering av verdensrekorder utstyrsfritt.
  • Sverige arrangerer «prøve-VM» i klassisk løfting, Classic Cup.

Jeg deltok selv på utstyrsfritt prøve-VM i 2012, endte på en sørgelig 11.plass, ingen formtopp, kom veldig tett etter NM i styrkeløft.

2013

  • Russland arrangerer det første VM for utstyrsfri løfting.
  • RM utstyrfritt tillatt.

2014

  • NSF innfører registrering av norske rekorder utstyrsfritt.
  • Oslo SK arrangerer nasjonalt utstyrsfritt.

2015

  • EPF har innført EM i styrkeløft og det skal arrangeres for første gang 21-28.mars i Pilzen

Ingen tvil om at ting har åpnet opp for utstyrsfri løfting de siste årene. Som Anne Marie nevner ovenfor så er terskelen for å delta i styrkeløft lavere nå som utstyrsfri løfting har blitt likestilt med utstyrsløfting.

Utstyrsfritt er mest populært

Tallenes tale er klare! Så langt i år så har 342 personer løftet utstyrsfritt og 235 personer har løftet med utstyr, og 152 personer har løftet både med utstyr og uten utstyr.

Statistikk utstyrsfritt vs utstyr i styrkeløft

Statistikk hentet fra Styrkeloft.no, 5.oktober 2014

Det har vært totalt 2271 stevnedeltakelser i år så langt fordelt på 918 lisensierte løftere, et snitt på ca. 2.5 stevner per løfter. Av de så er 1131 med utstyr og 1140 uten utstyr, med andre ord forsatt noe jevnt på antall deltakelser mellom de to formene. Prognosene viser at utstyrfri løfting er kommet for å bli og kommer nok bare til å fortsette å øke i årene fremover.

Einar Gilberg har noen tanker hvorfor utstyrsfri løfting har blitt så populært.

Det har, helt siden jeg begynte å få utstyret i styrkeløft «i halsen» i 2001, og da jeg begynte å fremme utstyrsfritt i 2003, vært en selvfølge at utstyrsfri løfting ville bli mer populært enn det enerådende alternativet om utstyrsfri løfting fikk mere tilbud. Det er derfor ingen overraskelse at utstyrsfri styrkeløft har blitt så populært, men likeledes gledelig at mine antakelser har blitt realitet. Neste steg er nå at vi, som blant de siste land i Europa, får offisielt nasjonalt (norges-)mesterskap i styrkeløft uten utstyr. Når dette skjer tror jeg at styrkeløft med utstyr bare blir en liten nisje innenfor styrkeløften i Norge. Selv før dette er en realitet er det mange flere utøvere som utøver sporten uten utstyret enn med, men med offisielt norsk mesterskap og den nåværende muligheten om å konkurrere internasjonalt så vil fordelingen av utstyrsfritt vs. utstyr vektlegge seg enda mer mot utstyrsfritt. Og ikke minst vil antall deltakere i styrkeløft øke betraktelig. Det er veldig bra det som skjer, skjer nå, men det er samtidig helt vanvittig at det ikke har skjedd før og at når det først har kommet på agendaen så har endringene skjedd med sneglefart.
Einar Gilberg, Nidarø SK

 

Hvor mye kan man egentlig tjene på utstyret

Det varierer fra person til person i tillegg til nivå. For eksempel har noen fordelaktige vinkler/lengde på armer og kan utnytte benkskjorten bedre enn andre, samme kan også gjelde for knebøy og markløft.

For min egen del så tjener jeg rundt 200kg på totalen med å bruke utstyret.

Øvelse Uten utstyr Med utstyr Differanse
Knebøy 285kg 387,5kg +102,5kg
Benkpress 207,5kg 270kg +62,5kg
Markløft 307,5kg 340kg +32,5kg
Total 800kg 992,5kg +192,5kg

 

Det er uten tvil i knebøy det er mest kg. og hente for folk flest. I benkpress så krever det som regel mye trening og mestring før man kan begynne å utnytte utstyret skikkelig. I markløft er ikke effekten av å bruke utstyr like god som i knebøy og benkpress.

Utstyr i utstyrsfrie stevner

Det har vært litt diskusjoner om at stramme knevarmere og singlet gir ekstra kg. Det gjør de, ingen tvil om det. Tar meg selv som eksempel igjen, jeg trener med SBD varmere str.XL, på Midt-Norsk mesterskap gikk jeg ned en størrelse til str.L, jeg merket betydelig forskjell og det føltes ut som slakke knebind. Dette er sikkert ikke alle enige i, men min erfaring med stramme knevarmere er at de gir ekstra kg. i knebøy. Så er det løftesingleten da, det finnes ganske mange forskjellige på markedet og noen av de har litt sterkere/solid stoff enn andre, kan være måten de er sydd på også. Har ikke skaffet meg en singlet ennå av de nye typene men av de jeg har pratet med så kan de melde at det er en liten forskjell her også, de føler mer støtte i løftet kontra en singlet av eldre modell.

Rekorder

Er du nysgjerrig på norgesrekordene med og uten utstyr? På linkene nedenfor kan du se forskjellene mellom løft med og uten utstyr.

Se rekorder uten utstyr: Damer | Herrer
Se rekorder med utstyr: Damer | Herrer

NM utstyrsfritt 2016

Et norgesmesterskap utstyrsfritt kan komme tidligst i 2016. Først må det stemmes om på tinget (høst 2015). Med tanke på populariteten til styrkeløft og utstyrfri løfting så vil jeg bli overasket om NM utstyrsfritt ikke blir vedtatt på neste ting.

Likestilling

Nå har man selv muligheten til å velge om man vil delta med eller uten utstyr, et nasjonalt mesterskap er allerede etablert og neste år hiver også EPF seg på banen og arrangeres EM i styrkeløft uten utstyr. Det har aldri vært ulovlig å løfte uten utstyr på stevne men det har ikke vært så godt tilrettelagt for denne formen tidligere som det er i dag. Styrkeløft har hatt en enorm vekst de siste 2-3 årene og mye av dette kan nok relateres til utstyrsfri løfting.

 

Hva er ditt syn på utstyr VS utstyrsfritt?