Styrkeløftåret 2016 ble nok et godt år for meg. Jeg tok mitt første VM-gull og ble verdensmester i markløft, jeg tok også min første kongepokal og forsvarte EM-gullet fra i fjor.

I 2016 ble det for første gang arrangert NM uten støttedrakter også kalt utstyrsfritt eller raw. Med tanke på oppkjøringen min til VM og timingen (7.okt.) valgte jeg å delta som en del av oppkjøringen samt sette noen nye perser utstyrsfritt. Jeg stilte i -120 klassen for å slippe å tenke på noe vektkutt. Det endte med årets andre NM-gull med serien 300 kg knebøy (NR), 207,5 kg benkpress, 322.5 kg markløft (NR), totalt 830 kg (NR), 30 kg pers totalt på ca. 2 år. Usikker på om jeg skal delta igjen neste år, følte det påvirket resultatet/formen på VM.

Med årets medaljefangst er jeg oppe i 16 internasjonale medaljer (EM og VM).

Les også: Styrkeløftåret 2015

Stipend og sponsor

Året startet meget bra økonomisk da jeg fikk tildelt b-stipend fra Olympiatoppen og skaffet meg hovedsponsor, First Process fra Sjøholt. Dette ga meg mulighet til å satse ennå bedre enn tidligere. F.eks. å dra på Arnolds (USA) som nevnt nedenfor samt mitt eget kjellergym for ennå bedre satsing.

Høydepunkter

 • Verdensmester i markløft

 • Europamester

 • Kongepokal

 • Hovedsponsor (First Process)

 • 7 nye norgesrekorder

 • Kjellergym

 • Arnolds Sport Festival

 • Årets herreløfter 2015

 • Stipend fra Olympiatoppen

 • Elitefat

 • Norgesmester x 2

Arnolds Sport Festival

Jeg har lenge hatt lyst til å delta på «Arnolds» og i år fikk jeg endelig muligheten i Pro Deadlift konkurransen (den gjeveste). Det var litt av en opplevelse å få dra til Ohio og løfte mot verdens beste markløftere. Jeg hadde en litt trøblete oppkjøring til stevnet mtp. utstyret så ble stående med åpningsløftet på 330 kg etter to bom på forsøk på 352.5 kg og pers.

Les også: Referat: Arnolds 2016

Arnolds

EM i styrkeløft

Som regjerende europamester så var målet for årets EM ganske klar, forsvare gullet fra fjoråret. Det gikk sånn ca. som planlagt og jeg vant ganske komfortabelt.

I tillegg ble det to norske på pallen for første gang i -105 (Eikeland). Usikker på om vi (Norge) noengang har klart dette på herresiden tidligere?

Se video av løftingen min på EM til høyre for teksten.

Les også: Referat: EM GULL!

Min første kongepokal

Under NM i styrkeløft på «hjemmebane» (Tiller i Trondheim) tok jeg min første kongepokal på mitt åttende NM. Det ble en meget jevn konkurranse mot mektige Hans Magne Bårtvedt. Jeg endte med serien 382,5 kg knebøy, 292,5 kg benkpress, 332,5 kg markløft, totalt 1012,5 kg og 606 wilks poeng.

Hvis jeg skal rangere årets medaljer/plasseringer så kommer kongepokalen høyest, den er noe jeg har lengtet etter noen år nå som jeg endelig kan sette på peisen hjemme.

Se videoreportasje av Adressa.no her.

kongepokal
kongepokal

Kjellergym

En annen ting som må nevnes er at i januar så kjøpte jeg og Kristine hus og 1.juli flyttet vi inn.

Det første vi gjorde var å pusse opp et rom i kjelleren, vi måtte selvfølgelig oppfylle drømmen om eget kjellergym nå som vi hadde muligheten til det.

 • Forsterket gulv (kryssfiner)

 • 416,5 kg eleiko konkurranse skiver

 • Kraftig cervin vega anlegg

 • Spotter i taket

 • Utstyr fra Roguefitness

NM i styrkeløft utstyrsfritt

Årets andre NM og historiens første NM uten utstyr ble arrangert i Oslo av Christiania AK. Jeg hadde tidligere på året gått ut å sagt at jeg skulle stille i -120 klassen ifm. høyere nivå og for å slippe å kutte noe vekt midt i oppkjøringen til VM.

Jeg trente ikke noe spesifikk mot dette NM, og hadde utstyr i alt uken før. Når dagen kom var formen nokså bra og jeg endte med å feie over konkurrentene med serien 300 kg – 207,5 kg – 322,5 kg, totalt 830 kg.

Ingen over

NM uf

VM i styrkeløft

Årets VM var lagt til solfylte Orlando, USA. Oppkjøringen til VM hadde i grunn gått ganske greit, hadde litt trøbbel med skjorten i benk de to siste øktene men tenkte det bare var en dårlig dag. Det skulle vise seg å være mer enn som så dessverre. Jeg ble stående med en bøy på 387,5 kg, i benkpress så var formen grei, men skjorten spilte ikke på lag som de to foregående treningene og jeg endte uten resultat i benkpress.

Jeg deppet i 10 sekunder før jeg bestemte meg for å ta mitt første VM-gull (markløft). Oppvarmingen var grei og jeg startet høyeste med 332,5 kg. En påfølgende hårfin bom på 345 kg, for såvidt dra den opp i siste forsøk. Det holdt heldigvis til mitt første VM-gull.

VM-gull markløft 2016

Skader

Man kommer ikke unna skader og plager i en idrett som styrkeløft og 2016 var intet unntak, heldigvis ikke så gale som i fjor (benbrudd).

Jeg har klart meg gjennom året uten alvorlige skader, i august så kom årets første betennelse. Denne gang i skulderen, jeg tok nesten fri fra benkpress i 3 uker for å bli fortest mulig bra mtp. VM. Den slapp heldigvis opp etter dette og jeg klarte å hente meg inn til NM utstyrfritt.

På den siste treningen min før avreise til VM i det siste settet i knebøy smalt det i bunn og jeg ble veldig varm i lysken, f***. Der kom det jaggu en lyskestrekk på en av de siste deloadøktene. Jeg måtte kjøre på med betennelsedempende og smertestillende på mesterskapet, følte at dette ikke hindret meg noe ift. å prestere, men godt mulig det gjorde det allikevel siden jeg ikke får like godt oppspenn i benkpress . Denne strekken sitter godt i ennå og etter nyttår må jeg komme meg avgårde på MR for å få tatt bilde av skaden siden den er stabilt dårlig. Jeg har ikke vært over 180 kg i knebøy siden VM for å ikke utsette lysken for mye nå som jeg har tid til å ta det med ro.

2017

Det er vanskelig å spå fremtiden men det er lov å håpe. Neste år satser jeg på full pott, forsvare EM og NM-gull (inkl. kongepokal), få en total på VM som holder til totalgullet.

Så håper jeg at formen er så bra at jeg kan gjøre et forsøk eller to på verdensrekorden.

Takk til sponsorer

Optimal Bevegelse

GOD JUL OG GODT NYTTÅR!