Fredag kl.17 løfter Kristoffer Eikeland som regjerende mester på Vest-Europeisk mesterskap. Han er rangert som nummer en på påmeldingslisten og har planer om å forsvare gullet fra i fjor!

Kristoffer har vært på landslaget siden 2009 (først som junior og nå senior). Jeg husker godt vårt andre mesterskap der begge deltok,  Junior-EM i Jönköping i 2009. Der delte vi rom sammen for første gang, her ble vi kjent med hverandre både på godt og vondt. Kristoffer fikk nesten ikke sove under hele mesterskapet pga. jeg snorket blant annet. Etter denne episoden så har har han alltid husket ørepropper. Veldig artig tur, ingen av oss kommer til å glemme denne. Vi deler forsatt rom sammen på mesterskap og er gode kamerater.

Duell under EM 2013 hvor jeg gikk seirende ut med 960kg. Foto: Stian Jensen

Duell under EM 2013 hvor jeg gikk seirende ut med 960kg. Foto: Stian Jensen

Fakta om Kristoffer

 • 25 år gammel
 • Utdannet økonom
 • Logistikkansvarlig / økonomimedarbeider i Solsenterdrift AS
 • Løfter for Ganddal Atletklubb hvor han også er styremedlem
 • Løfter i klasse -105
 • Deltatt på 54 stevner
 • Har 2 gjeldende norgesrekorder (benkpress)
 • Nåværende perser med utstyr er 352.5 kg i knebøy, 280 kg i benkpress og 342.5 kg i markløft
 • Beste løft gjort uten utstyr er 255 kg i knebøy, 200 kg i benkpress og 320 kg i markløft
 • Beste total er på 965 kg fra RM Sør-vest 2014
 • Singel

Se Kristoffer’s stevnehistorikk hos NSF her.

På fredag kl.17 løfter du på ditt andre vest-europeisk mesterskap på rad, hva er planene der?

Planen får være å forsvare gullet fra i fjor og få en positiv løfteopplevelse med flest mulig godkjente løft. Løftemessig er jeg usikker hva planen til trener Dietmar er, men regner med det holdes igjen noe med tanke på VM i november. Har trent en del tungt i sommer, så det er ikke lagt opp til noen formtopp her.

Les også: Intervju med Hildeborg Hugdal i forkant av WEC.

260kg benkpress kristoffer eikeland

260kg benkpress fra EM 2013. Foto: Stian Jensen

Du har ikke hatt optimal uttelling på de to siste stevnene (EM og NM) har du gjort noe annerledes nå frem mot WEC? Har du noen treningsløft du kan nevne fra oppkjøringen?

Nei, har ikke det. 5 av 9 godkjente løft er helt klart ikke godt nok. I mine øyne bør man ha minimum 7 godkjente løft for å kunne kalle det et godt stevne. Har ikke gjort noe særlig annerledes i sommer. Har trent det jeg har fått utlevert av treningsprogram, så får vi se utover høsten hvordan det går. Har bare trent høy mengdetrening mot dette stevnet, men har vært oppe på 245kg i knebøy uten utstyr, 335kg med utstyr. I benkpress nesten bare til lav kloss, her noen reps på 200kg. 270kg med skjorte. I markløft har det vært godt med futt. 300kg lett uten drakt og 350kg med drakt og strikker.

Litt markløft fra en drøy uke siden. Håper og tror det har løsnet i øvelsen som har stått i ro det siste året.

Jeg vet du har vært plaget med brystet og slitt med å trene benkpress, hva er status der nå?

Brystet og den ene skulderen har vært vondt siden februar da jeg fikk en smell på trening. Det har vært noe av og på, men i sommer kunne jeg ikke trene annet enn benkpress til kloss. Har fått mye behandlinger av min sponsor Eureka kiropraktikk som har hjulpet meg tilbake. Per i dag kjenner jeg veldig lite til skaden, men er forsiktig på trening. Dropper fort et sett om jeg kjenner noen antydninger. Dette å slite med skader er veldig nytt for meg, og en utfordring både på trening og mentalt. Har opp gjennom årene vært frisk i kroppen, men etter nesten 10år med trening så kommer slitasjen nesten uansett.

Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?

Står opp, går på jobb 8-16, middag og hvile, trening 18-21, kveldsmat og leggetid. Får tid til noen behandlinger innimellom arbeidsdagen.

Du har vært med i styrkeløft ganske lenge nå, hvordan vil du sammenligne styrkeløft nå og for 10 år siden?

Min første økt med styrkeløft var helt tilbake til 5.januar 2005 i en alder av 15år med langt hår og maratonkropp. Bomma på 50kg i benkpress første økten, så har økt noe siden den tid. Styrkeløften generelt har hatt en helt ekstrem utvikling i Norge. Merker det spesielt på hvordan stevner arrangeres. Har vært med på en del fillestevner der publikum blir spurt om å være skivepåsettere etc. Nå er det en helt annen ramme og seriøsitet.

Kristoffer Eikeland 145kg markløft

Kristoffer back in the days med 145kg markløft på tynn kroppsvekt. Foto: Privat

Hva er din favorittøvelse (ikke bare baseøvelser) ?

Markløft er favoritten av baseøvelser. Ellers liker jeg godt det meste av benkpress og tricepsøvelser. Knebøy med strikk er også en kjekk øvelse som gir god effekt og tilvenning til høyere vekter.

Du er tatt ut til å representere Norge under VM i USA i november, nivået er ekstremt høyt, hva er dine ambisjoner på årets VM?

Fikk 5.plass i fjor, men er i år rangert som nr.7 på den foreløpige påmeldingslisten, så det er klart at også konkurrentene blir sterkere. Benkpress er blitt min sterkeste øvelse og jeg skal ha en fin sjanse til å kapre en medalje der som i fjor. Ellers så skal jeg perse i hver øvelse og ta et nytt steg mot 1000kg totalt. Det blir for tidlig i år, men det nærmer seg fort. Konkurransen spisser seg også i Norge med flere dyktige -105kgs løftere, så jeg må også se meg litt bakover og sørge for at jeg gjør et bra nok stevne til å fortsatt ha en plass på EM/VM fremover.

Kristoffer Eikeland 280.5kg benkpress NM 2014

Forsøk på 280.5kg i benkpress under NM 2014. Foto: Stian Jensen

Det er mye diskusjoner om utstyrsfri løfting, har du noe planer om å delta på et utstyrsfritt mesterskap i fremtiden?

Nei. I Norge blir det satset med utstyr og det er fremdeles det gjeveste å delta i. Vi får se med tiden. Løfter hvert år på julestevnet til Ganddal uten utstyr for kos, men holder som regel igjen litt der da jeg er dommer, lagleder, speaker, sekretær og skivepåsetter i samme slengen. Styrkeløft uten utstyr er uansett et bra alternativ og en fin start for ferske løftere. Jo flere løftere jo bedre, ja takk begge deler.

Du ble plassert på en øde øy og fikk ta med deg en person og en gjenstand, hvem ville du tatt med og hvilken gjenstand?

Kristoffer Lund i -93 og en kebab, trenger jeg mer? Eventuelt Tom Hanks og en volleyball.

tom-hanks-cast-away-wilson-volleyball[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=

Vi avslutter med et tips, hva er ditt beste tips for folk som vil starte med styrkeløft?

Sett deg realistiske mål og ha tålmodighet. Nyt hver 2,5kg økning. Ting tar tid, i hvert fall styrkeløft!

335kg i knebøy med utstyr for ca. 1 uke siden

http://instagram.com/p/seW_hDNToE/

Følg Kristoffer på Instagram

 

Se påmeldingslisten til WEC her og følg Kristoffer live her på fredag fra kl.17.