Jeg har tatt en prat med landslagskollega Hildeborg i forbindelse med Vest-Europeisk mesterskap til helgen. Hildeborg har vært aktiv styrkeløfter siden 1998 bortsett fra et lite opphold fra 2009 til 2011. Hildeborg har vunnet det meste som går an å vinne som styrkeløfter, til og med satt verdensrekord i benkpress!

Fakta om Hildeborg

  • 31 år gammel
  • Jobber som lærer / spesialpedagog
  • Medlem i Sauda IL som også sponser henne i tillegg til Perlå
  • Løfter i klasse +84
  • Deltatt på 58 stevner
  • Har 5 gjeldende norgesrekorder og en verdensrekord
  • Nåværende perser med utstyr er 270 kg i knebøy, 225.5 kg i benkpress og 195.5 kg i markløft
  • Beste løft gjort uten utstyr på trening er 200 kg i knebøy, 155 kg i benkpress og 200 kg i markløft
  • Beste total er på 685 kg fra NM i styrkeløft 2014

Se Hildeborg sin stevnehistorikk hos NSF her.

Du har helt sikkert fått med deg at verdensrekorden din singel-løft ble slått av Svenske Sandra Lønn under EM i benkpress i august, tar du tilbake den til helgen?

Benkpressen er i grunn det jeg tenker minst på til helgen, det viktigste er en god sammenlagt. Jeg har slitt litt med bryst, skuldre og armer, noe som har hemmet meg litt de siste månedene.

Det er 10 år siden ditt første vest-europeisk mesterskap (deltok som junior), da løftet du 257.5-137.5-190, hva er planene denne gangen?

Hildeborg med ny WEC-rekord i knebøy på 257,5 kg i 2004

WEC 2004: 257,5 kg i knebøy og ny WEC-rekord

10 år? Følte meg plutselig gammel. Tror nok ikke opplevelsen som var den gang kan måles med noe annet. Da det var på min hjemmebane i Sauda med fullstappet hall (700) og vel så det. Men jeg håper resultatene skal være noe bedre. Planen er i grunn å krype så tett opp mot 700 kg totalt som mulig.

Les også: WEC-Special (Styrkeidretten 4. 2004)

Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?

Alle som har unger kombinert med toppidrett vet nok at det kan være hektisk. Det er det også i mitt tilfelle. Skulle nok ønske å jobbe noe redusert for å lette litt på de verste stressperiodene. Men det meste går så lenge man prioriterer og er målbevisst nok. Står opp med sønnen min på 3 år rundt 06.00 Så er det ut dørene til jobb og barnehage 7.20. Jeg trener mye i helgene fordi samboeren min jobber 3-4 kvelder i uken.  Får inn 2 økter i løpet av uken. Etter at minsten er i seng om kvelden er det klargjøring til neste dag: mat, klær + jobb. Det er svært lite avvik i min «ukeplan» da jeg er avhengig at det meste går på skinner for at jeg skal komme i mål. I tillegg går jeg til behandling 1-2 dager i uken. Av og til rekker jeg det før henting i barnehage og av og til må han være med.

Du hadde et avbrekk fra styrkeløft i ca.2 år 2009 – 2011 hvor du ble mamma, hvordan vil du si karrièren din har blitt nå i forhold til før dette, får du satset like hardt? Ut fra resultatene så er du sterkere enn noen gang.

Ja, jeg nærmer meg nok sterkere enn noen gang, men det tok meg 3 år å komme tilbake der jeg er nå etter graviditet/ fødsel. Og det tok en stund før jeg fikk troen på at det var mulig da jeg har slitt mye med bekkenet. –Jeg får satset hardt, men er avhengig av at alt rundt meg går slik jeg planlegger det. Heldigvis er Loyd (samboeren min) flink å ta hensyn til mange av planene, til tross for at vi jobber veldig forskjellig. Det er mye mindre rom for uforutsette ting og mer å ta hensyn til nå. Den aller største forskjellen ligger nok i det å trene med overskudd. Det er det mye mindre av nå enn før. Jeg er nødt til å trene på faste klokkeslett/ tider, uavhengig av dagsform og overskudd.

Her løfter Hildeborg 185 kg i knebøy utstyrsfritt for ca. 4 uker siden.

http://instagram.com/p/rsE3z5Phw2

Du har vært med i styrkeløft ganske lenge nå, hvordan vil du sammenligne styrkeløft nå i forhold til når du startet?

Den aller største forskjellen er nok antallet jenter/ damer som har økt enormt etter at jeg startet, og det er svært gledelig. Mange flere i toppen og store lag til mesterskap, det er kjekt!

Ser ditt første stevne var syd-norsk i 1998, husker du noe fra dette stevnet?

Det jeg husker er at jeg satte norgesrekord i benkpress med 57,5 kg og Andreas Hjelmtveit (da 15 år) satte rekord med 215 kg i markløft på 75.3 kg kroppsvekt. Og etter det ble det mange kjekke reiser/ stevner sammen for oss to.

Hva er din favorittøvelse?

Jeg liker godt å trene benkpress på bosuballer og knebøy i strikk

Du er tatt ut til å representere Norge under VM i USA i november, nivået er ekstremt høyt, hva er dine ambisjoner på årets VM?

Mine ambisjoner er alltid å løfte mest mulig. Det er det jeg trener for. Ingenting smaker bedre enn pers. Men med så høyt nivå og så tett konkurranse blir en jo også nødt til å tenke taktisk. Jeg håper på medalje, men tror det kan bli tøft i år.

Se også: Påmelding til VM her.

Det er mye diskusjoner om utstyrsfri løfting, har du noe planer om å delta på et utstyrsfritt mesterskap i fremtiden?

Ingen planer om det, da interessen min for utstyrsfri løfting ikke er så stor. Jeg trener for å bli god med utstyr og det går som regel litt på bekostning av det utstyrsfrie, spesielt i benkpress føler jeg. Men godt mulig jeg slenger meg med på et RM eller noe uten utstyr, sånn for gøy.

Du ble plassert på en øde øy og fikk ta med deg en person og en gjenstand, hvem ville du tatt med og hvilken gjenstand, hvorfor?

Håper for gudsskyld ikke det skjer, men i så tilfelle måtte det vært Bear Grills eller Lars Monsen, ellers hadde jeg aldri overlevd.

Lars Monsen

Lars Monsen

Vi avslutter med et tips, hva er ditt beste tips for folk som vil starte med styrkeløft?

Oppsøk nærmeste klubb, der får du kyndig hjelp til teknikk og program. Bruk lang tid på å få teknikken til å sitte før det lasses på med vekter.

Få hjelp til å finne nærmeste klubb her.

 

Følg Hildeborg på Instagram

Se påmeldingslisten til WEC her og følg Hildeborg live her på fredag fra kl.12.

 

Foto header: Stian Jensen