Åpningsvekter eller startvekter er vektene du starter på i knebøy, benkpress og markløft. Åpningsvektene melder du inn på innveiingen til konkurransen, husk å kontroller at riktige vekter er påført startkortet og signer når alt er korrekt (kroppsvekt, navn, klasse osv.).

Ansvar

Både løfter og/eller trener har myndighet til å melde inn åpningsvekter. Det er treneren som bør ha det siste ordet på åpningsvektene siden det er treneren som har ansvaret for godkjente løft og høyest mulig plassering. Løfteren skal bare tenke på løftene som skal utføres.

Taktikk

Meld inn en vekt du vet du klarer uansett om du bommer teknisk eller er i dårligere form enn forventet, det kalles en trygg åpning. Det anbefales å gå på rundt pers i andre forsøket. Tredje forsøket blir som regel påvirket av plassering og taktiske valg, men her prøver man stort sett på ny personlig rekord.
Har du lykkes godt med taktikken så har du oppnådd den høyeste plasseringen du er god for og/eller ikke lagt igjen noen kilo på plattingen. Det betyr ikke nødvendigvis 9 av 9 godkjente løft, av og til må du angripe og ta sjanser og andre ganger må du kanskje sikre og være defensiv mtp. forsøkene.

Eksempel

Ola Tynningen har pers på 200 kg i knebøy, 100 kg i benkpress og 200 kg i markløft. Ola har trent bra de siste 3 månedene og skal delta på stevne i dag.

Jeg som trener for Ola har satt opp et utkast til forsøkene på stevnet.

1. Forsøk 2. Forsøk 3. Forsøk
Øvelse 95 – 97.5 %Åpningsvekt 97.5 – 100 %Plukke kilo > 100 %Forsøk på pers, ev. taktisk høyning
Knebøy 192.5 kg 200 kg 205 kg
Benkpress 92.5 kg 100 kg 105 kg
Markløft 190 kg 202.5 kg 207.5 kg
Totalt 475 kg 502.5 kg 517.5 kg

Jeg bruker å sette opp en slik matrise for mine utøvere før stevne. Ansvaret her ligger på treneren, utøveren kan spinne så mye han vil om hva han ønsker å løfte men treneren har ansvaret i samråd med utøveren som selvfølgelig kan komme med tilbakemeldinger og ønsker underveis.

Endre åpningvekter

Det er vanlig å endre åpningsvektene under/etter oppvarmingen, det kan være flere årsaker til dette som f.eks. formen var ikke så fra som forventet/antatt. Åpningsvektene kan endres både opp og ned inntil 3 min før start om du er i første pulje, er du i en påfølgende pulje kan du endre inntil det er 3 forsøk igjen i den forrige puljen. Speaker gir som regel beskjed i god tid om frister for å endre forsøk.

Tips

  • Ikke start for lavt!
    • Starter du for lavt risikerer du å gjøre store høyninger og skulle du da være uheldig å få underkjent løftet så mister du mye på totalen kontra å startet høyere med mindre høyninger mellom forsøkene.
  • Ikke start for høyt!
    • Åpningsvektene er bare starten og ikke et sluttresultat.
  • Det er anbefalt at du på siste tunge trening i oppkjøringen er på åpningsvektene så du har kontroll og er trygg på vektene.
  • Er du debutant, start lavt (sikkert) og øk mer mellom hvert forsøk i stede for å starte høyt og øke lite mellom hvert forsøk. Viktig med god debut og 9 av 9 godkjente løft.
  • For å ikke la konkurrentene løfte på prognosen til totalen din så kan du melde lavere åpningsvekter i benkpress og/eller markløft for så å høyne de før fristen går ut. Da vil ikke konkurrentene kunne vite nøyaktig hvor du ligger an før markløften starter.

Les også: Starte med styrkeløft?

Regler

Husk du har 1 minutt på deg for å melde inn neste forsøk etter at dommerne har dømt forsøket (typisk lysene lyser). Klarer du løftet og glemmer å melde inn neste vekt høynes det automatisk 2.5 kg. Får du et underkjent løft blir det automatisk nytt forsøk på samme vekt om du ikke melder neste forsøk.

Styrkeløft

Man kan ikke endre forsøk nr.2 og nr.3 i knebøy og benkpress etter man har meldt en vekt for disse. I markløft kan man derimot endre tredjeforsøket 2 ganger etter man har meldt inn vekten. I tredjeforsøket i markløft kan man både senke og øke vekten så fremt at løfteren ikke er blitt kalt inn til forsøket og stangen ikke allerede er blitt lastet med den tidligere oppgitte vekten. Hvis overdommeren har meldt stangen ”klar” eller på annen vis har gitt uttrykk for dette, er løfteren forpliktet til forsøket.

Benkpress

I rene benkpress konkurranser gjelder de samme reglene som i markløft at man kan endre siste forsøket to ganger etter meldt vekt.

 

Les også: Pakkeliste til styrkeløftstevne

 

Kilder
IPF tekniske reglement 2015