Klokken er ca. 15:30, 7.november 2014. 
Jeg har nettopp bommet på mitt tredje forsøk i benkpress på 277.5 kg under VM i Denver i USA (video nederst på siden). Det var for tungt. De siste ordene før forsøket fra trener Dietmar Wolf var «Denne må du ha!!» … Jeg går tilbake til oppvarmingslokalet, føler meg sliten etter bøy og benk. Får en sinnssyk krampe i venstre triceps når jeg tar av meg benkskjorten, de negative tankene begynner å komme. Prøver å rette fokus mot markløften. Oppvarmingen til markløft blir preget av uttøying av triceps og krampetrekninger i venstre underarm, fingrene låser seg og jeg må bruke den andre hånden til å rette de ut igjen mellom oppvarmingsløftene. Jeg fyller på med veske og raske karbohydrater mellom settene, Frode Fjogstad masserer underarmene for å løse opp krampen. Jeg får et dårlig sisteløft på 305 kg, det er for sent å endre åpningen på 320 kg.

Hva gjør jeg nå?! Jeg er sliten, alt begynner å krampe seg, føler meg hjelpeløs. Jeg går tilbake til stevnelokalet, opp en trapp, jeg vil ta heis men kan ikke ta sjansen tilfelle den stopper, kjenner leggene har lyst å krampe seg etter tre walkouts på 375+ kg i bøy og må gå sidelengs opp trappen for å unngå kramper i leggene.

Den indre samtalen

Tenningen er lav, kroppen verker, jeg er veldig sliten. Dette går ikke. Jeg sitter på en stol ved scenen og venter på mitt første forsøk på 320 kg. Okay, jeg må gi det et forsøk, skader vel ikke? Skjerpings, dette er faen meg VM! Jeg må finne fokus, få oppmerksomheten bort fra all trøtthet og mot nøkkelord som gir positivitet og mestringsfølelse!
Dette har jeg gjort før! Pust kontrollert, ignorer smerter, vær offensiv, jeg har trent på dette, jeg er forberedt, jeg er sterk, ingenting kan stoppe meg, jeg skal aldri gi meg!

Det er min tur … Jeg har nå overtalt meg selv fra å være usikker og utslitt til å være verdens sterkeste markløfter.

320 kg blir en lek, alt klaffer, det siste jeg gjør før jeg tar tak i stangen er å visualisere et perfekt løft i hodet mitt. Vi høyner til 332.5 kg, jeg kopierer førsteløftet, jeg har snudd alt det negative til bare positive og gode tanker nå, jeg gir beskjed til Dietmar at jeg drar siste løftet uansett hva som er på stangen, jeg vil ha medalje!

350 kg blir lastet på stangen, 10 kg over min gjeldende rekord, jeg tenker dette blir lett, ingenting kan stoppe meg nå, samme som forrige løft så går det, ingen tvil, bare få det gjort!

Det er min tur, 350 kg venter på meg. Jeg stiller meg foran stangen, jeg gleder meg til å stå oppreist med vekten for dette klarer jeg, jeg tar tak, spenner opp og finner posisjon, stangen løsner fra gulvet, passerer knærne og kommer opp til utrettet posisjon, ned-signal blir gitt og løftet er godkjent og min første VM-medalje er et faktum!

Coach Wolf gratulerer meg og sier «Det trodde jeg ikke du skolle klare» og smiler.
Det er ikke første gang jeg bruker denne metoden for å finne rett tenning/modus/innstilling. Jeg har flere eksempel jeg kan fortelle om senere.

Enkle tips

Her er noen forslag til hva du kan gjøre i forskjellige stadier når det gjelder konkurranse. Har merket det jeg gjorde under VM med rød farge.

Ned = Avspenning
Opp = Øk spenningsnivå

Når Hva
Ned før konkurranse
 • Pusteteknikker
 • Muskulær avspenning
 • Visualisering
 • Affirmasjon
 • Kroppsholdning
Opp før konkurranse
 • Hard oppvarming
 • Visualisering (sterkest, best, ustoppelig)
 • Peptalk og musikk
 • Kroppsholdning
Ned under konkurranse
 • Pusteteknikker
 • Tankestopp-teknikker
 • Kroppsholdning (rolig og trygg)
 • Fokus på rytme og flyt
 • Fokus på neste handling
 • Offensiv indre samtale
Opp under konkurranse
 • Puster inn ny energi, tapper ut trøtthet
 • Kroppsholdning (sikker og offensiv)
 • Minst like hardt for de andre
 • Offensiv indre samtale
 • Kommunikasjon
Ned etter konkurranse
 • Progressiv avspenning
 • Visualisering
 • Massasje
 • Fokus på positive opplevelser

 

Ellers vil jeg anbefale å lese Erik Bertrand Larssen bok: Bli best med mental trening

Video fra VM i USA

Kilder
Hollingen, E. & Pensgård, A. M. (1995). Idrettens mentale treningslære. Oslo: Universitetsforlaget
Larssen, E. B. (2013). Bli best med mental trening. Oslo: J.M. Stenersens Forlag